Uporaba in nastavitev spletnih piškotkov

Kaj so spletni piškotki (cookies)

Spletni piškotki (v nadaljevanju piškotki) so majhne tekstovne datoteke, ki jih strežniki na katerih se nahajajo posamezne spletne strani preko spletnega brskalnika shranijo na uporabnikov računalnik, tablico ali pametni telefon.

Ko je piškotek enkrat nameščen, lahko strežnik v prihodnje prepozna posamezen računalnik in pridobi informacije o pogostosti obiskovanja spletnih strani in vsebinah, ki jih spremlja uporabnik. Na ta način lahko uporabniku ponuja izdelke, ki se navezujejo na izdelke, ki si jih je ogledoval. Po drugi strani pa spletnim trgovinam omogoča spremljanje navad kupcev in s tem pripravo ustrezne prodajen strategije.

Uporaba piškotkov na spletnem mestu

Na spletnem mestu cd-ljubljanacenter.si (v nadaljevanju spletno mesto) se uporablja naslednje piškotke.

Ime piškotka Namen Trajanje piškotka Podjetje
_ga Statistika ogledov spletne strani 2 leti Google Analytics
_gat Statistika ogledov spletne strani 10 minut Google Analytics

Nastavitev piškotkov na spletnem mestu

Ob prvem obisku spletnega mesta se uporabniku prikaže pasica, kjer se uporabnik odloči, katero vrsto piškotkov dovoli na spletnem mestu.

Nastavitve piškotkov v spletnem brskalniku

Spletni brskalniki dopuščajo uporabo piškotkov (privzeta vrednost). Če uporabnik želi piškotke izbrisati ali spremeniti nastavitve spletnega brskalnika glede uporabe piškotkov, mora uporabiti navodila za posamezne spletne brskalnike. Informacije o nastavitvah piškotkov za nekatere najbolj priljubljene spletne brskalnike se nahajajo na spodnjih povezavah.

Firefox | Chrome | Internet Explorer | Opera | Safari